Szakmai nap tanító- és óvóképzős hallgatóknak Szarvason

BESZÁMOLÓ

PKE BTK pályázati felhívása: BTK 14_DiakTan

A program címe: Szakmai nap tanító- és óvóképzős hallgatóknak Szarvason

A Program során a Tanító- és Óvóképzős hallgatóknak és oktatóiknak lehetőségük nyílt bepillantani a magyarországi tanító- és óvóképzésbe, valamint a magyarországi isklolákban, óvodákban folyó pedagógiai gyakorlatba. A tapasztalatcsere a társas kapcsolatok csoporton belüli megerősödését és új kapcsolatok teremtését is eredményezte mind a diákok, mind a tanárok körében. A programon 46 Tanító- és Óvóképzős hallgató valamint két tanár vett részt április 15-én.

A kora reggeli utazást a hajnali éneklés és a magunk mögött hagyott felhők, a szikrázó napsütés kárpótolta. Megérkezésünkkor Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kara Szarvasi tagozatának történetét.

Ezt követően a program első felében Szarvason a Szent István Egyetem Gyakorlóóvodájában és Gyakorló Általános Iskolájában óvodai tevékenységeken és iskolai tanórákon hospitálhattak a hallgatók a módszertanos tanárokkal együtt. A diákoknak lehetőségük nyílt anyanyaelv és testnevelés órákat, valamint óvodai foglalkozásokat megfigyelni. Igazi újdonságot itt a rutinszerűen használt okos tábla, és a testnevelésre, esztétikai nevelésre fektetett hangsúly jelentette. A hospitálást minden alkalommal a tevékenység/tanóra szakmai kiértékelése követte, amit a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kara Szarvasi tagozatának vagy a PKE Bölcsészettudományi Karának oktatói vezettek. Külön meg kell említenünk itt Lestyán Erzsébet tanárnő nevét, aki lelkes házigazdaként minden programon végigkísért bennünket, valamint dr. Fest Sarolta, dékánhelyettes asszonyt, aki szintén fogadta a tanárokat és saját könyvekkel ajándékozva meg bennünket gazdagította szakmódszertani könyvtárunkat.

Ebéd után a gyakorlóiskola igazgatója, Bíró Gyula tartott érdekfeszítő és humoros előadást a kompetenciafejlesztésről és pedagógusszerepekről. Ezután pedig a helyi vendéglátó diákok társaságában látogattuk meg a Mini Magyarország kiállítást valamint az Arborétumot. A kellemes séta közben a makettparkban kulturális, művelődéstörténeti ismereteinket gyarapíthattuk Magyarország városainak jellegzetes épületeit, a vasúttörténet legendás mozdonyainak, legszebb állomásépületeinek és a balatoni vitorlázás ikonikus hajóinak kicsinyített másait szemlélve, valamint  természettudományos ismereteinket az arborétum épp virágzó magnóliafái, tulipánjai és egyéb növényei között. 

A legnagyobb sikernek a Diákszövetség által szervezett kézműves tevékenységek és társasjátékok örvendtek. A hallgatóknak lehetőségük volt kipróbálni magukat az igencsak nagy kézügyességet igénylő tojásírásban, de a társas, kommunikációs kompetenciákat és logikus gondolkodást fejlesztő társasjátékokban is.  

Pályázatvezető oktató: Bordás Andrea

Szarvas 1Szarvas 3Szarvas 5 aSzarvas 5Szarvas 6 aSzarvas 6Szarvas 7Szarvas 8Szarvas 9Szarvas 10Szarvas 11Szarvas 12Szarvas 13Szarvas 14Szarvas 15Szarvas 16