Szabadságra nevelünk! Fegyelmezéssel?

Uzsalyné Pécsi Rita PhD előadása

Szombaton koradélután mintegy 120 pedagógus és pedagógusjelölt gyűlt össze a Partiumi Keresztény Egyetemen, hogy meghallgassák dr. Uzsalyné Pécsi Rita előadását a Szabadságra nevelésről, fegyelmezésről. Az eseményt a Bihar Megyei Tanfelügyelőség, a PKE Humántudományi Tanszékének tanító- és óvóképző szakja valamint az Esélyegyenlőségért Egyesület szervezte. Az előadás előtt Tankó Veronika Zita tanfelügyelő asszony mondott rövid köszöntőt. Dr. Bordás Andrea a PKE részéről biztosította a jelenlévőket arról, hogy az egyetem mindig nyitott a tartalmas, értéktes előadások befogadására, népszerűsítésére. A jelenlegi előadásra egy előadássorozat második alkalmaként került sor.


Kató Zsuzsanna, másodéves tanító-, óvóképzős hallgató beszámolója

Uzsalyné Pécsi Rita: Szabadságra nevelünk! Fegyelmezéssel?

2024 január 20-án részt vettem Uzsalyné Pécsi Rita PhD neveléskutató előadásán, melyet a Partiumi Keresztény Egyetem Amfiteátrumában szerveztek meg. Az előadás témája igen hasznosnak bizonyult úgy pedagógusok, mint szülők számára, hiszen az előadó több szempontból közelítette meg a fegyelmezés fogalmát, példákkal alátámasztva.

Bevezetésként az előadó a csoportnyomásról beszélt, mely rendkívül fontos szerepet tölt be az egyéni döntéshozásban, a dolgok megítélésében mind gyermek, mind felnőttkorban.

A gyermekek igénylik az irányítást. Ezzel kapcsolatosan az előadás során egy másik fontos fogalom magyarázatára is sor került, éspedig az irányítási vákuum jelenségre, miszerint, ha egy személy nem kapja meg azt a vezetést, amelyre szüksége van, akkor ő fogja akarni irányítani a körülötte lévő személyeket (pl. ha egy gyereknek korlátlan szabadságot adnak, azt fogja érezni, hogy nem törődnek vele, emiatt szomorú lesz, majd dühös, majd ő fog akarni mindenkit irányítani).

Fontos a gyermekeknek mindig az életkoruknak megfelelő felelősséget adni, ha ezt nem így kapják meg, döntésképtelenné válnak. Az előadás egyik fontos tanácsa volt, hogy hagyjuk, hogy a gyerekek viseljék tetteik következményeit. Ugyancsak az életkorhoz kapcsolódó téma a gyermekek ingeréhsége. Például az óvodások a játékra vágynak leginkább (szabad játék), a kisiskolások a körülöttük lévő világra kíváncsiak, a serdülőket a reális (nem virtuális!) közösségi interakciók motiválják. Ha nem kapnak életkoruknak megfelelő ingereket, motiválatlanok lesznek, és ők fognak ingereket keresni, melyek általában negatív jellegűek. Időt és lehetőséget kell adnunk, hogy a gyermekek az őket ért információkat, ingereket feldolgozhassák, hiszen a fel nem dolgozott információ agressziót/ szorongást okoz.

A fegyelmezés érdekében az is fontos, hogy a gyermekek együttműködőek legyenek, emiatt figyelni kell arra, hogy csendes pillanatokat teremtsünk nekik, hiszen a zaj együttműködés-hiányt eredményez.

Következtetésképpen, az előadó elmondta, hogy a fegyelmezetlenség mindig egy segélyhívás a gyermekek részéről, melyre a pedagógusnak, szülőnek receptívnek kell lennie. Ennek érdekében a legerősebb fegyelmező tényező a kötődés, mely minél hamarabb ki kell alakuljon a gyermek és pedagógus/ szülő között.

 

Pecsi Rita eloadas 2024 januar 20 du tanitoknak ovonoknek20240120 13392920240120 14110120240120 14120920240120 14383220240120 14383620240120 15535320240120 155400