Beszámoló az Óvó- és Tanítóképző szak első államvizsgájáról

Az erdélyi magyar nyelvű tanítóképzés hagyományos helyszínén, Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetemen 2012 ősze óta működik (újra) óvó- és tanítóképzés.

Idén először államvizsgáztak hallgatóink partnerintézményünkben, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen.

A szak harmadéves hallgatói s az őket oktató tanárok egyaránt nagy izgalommal várták ezt az eseményt, mely diákjaink felkészültségének és szakunk színvonalának első szintmérője, s így egyben mérföldköve is volt. A 17 államvizsgára jelentkezett hallgatóból 15-en átmenő jegyet kaptak az írásbelin, két 9-es feletti jegy is született, a legjobb eredmény 9,80 volt. A megszerzett jegyek jól tükrözik az elmúlt években befektetett egyéni munkát, azaz a kialakult sorrend a három éves tanulmányi sorrendhez hasonló. Ebből egyértelműen látszik, hogy a szakunkon tanító kollégák az általánosan elvárható mérce szerint értékelnek, ahogy az is, hogy a javítóbizottság a legmagasabb szakmai szempontok mentén javított.

A szakdolgozatok megvédésénél jelen volt szakunk két oktatója, ami – mint utóbb kiderült -, az izgalmakkal teli pillanatokban, adott egy kis bátorítást. A bizottság hozzászólásai, kérdései, a jobbító szándékú bírálatok a jövőre nézve még jobb dolgozatok és kutató munka lehetőségét kínálják, akár a következő generációkat, akár a most végzettek továbbtanulását (pl. mesteri fokozat), szakmai előmenetelét (pl. fokozati vizsgára írandó dolgozat) tekintve. Megfigyeléseink alapján fejlődni érdemes még a kutatói munkához szorosan kapcsolódó vitakészségben és az érzelmek, az izgulás magabiztosabb kezelésében.

Összességében elmondható, hogy hallgatóink színvonalas jegyeket értek el, ezzel bizonyítva azt, hogy felkészültségük megfelel az országos elvárásoknak.

Köszönjük a szakunkon tanító kollégák hallgatóink iránti odaadó munkáját, a befektetett energiát, ami láthatóan megtérült!  

Gratulálunk hallgatóink sikeres államvizsgájához, további hasonlóan szép eredményeket kívánunk pályafutásukhoz, szakmai fejlődésükben kitartást, elhivatottságot és további sikereket!

 

 

 

Írta:

Bartha Krisztina,

intézeti szakkoordinátor

Tanárképző Intézet,

Az óvodai és az elemi oktatás pedagógiája szak

 

Fb Img 1436345592637Fb Img 1436345629029Fb Img 1436345665273Fb Img 1436345684221