15 évvel közelebb a gyerekvilághoz

A BBTE Tanító- és Óvóképző szakának Szatmárnémeti Kihelyezett Tagozata május 8-9 között egy konferenciával ünnepelte 15 éves fennállását.

 A konferencia meghívottai többnyire partnerintezmények voltak, így érkeztek Budapestről, Nyíregyházáról, Székelyudvarhelyről, Kézdivásárhelyről, Hajdúböszörményről, Miskolcról, Debrecenről, illetve Nagyváradról.

Dsc00039

A Partiumi Keresztény Egyetemről a Tanárképző Intézet Tanító- és Óvóképző szakja valamint a Janus Pannonius Sazkkollégium Neveléstudományi Műhelyének képviseletében két tanárnak és négy hallgatónak adódott alkalma részt venni az ünnepségen.

21

            Könyvbemutató, műhelymunka, kerekasztal-beszélgetés, diákvetélkedő, origami, városnézés, konferencia – igen gazdag programcsokorral várták tehát a szatmárnémetiek meghívottaikat.

            „A magyar pedagógia nagyasszonya”, Winkler Márta szintén az előadók között szerepelt. Winkler Márta 1988 augusztusában nyitotta meg a Kincskereső Iskola kapuit, mely Magyarország első alternatív pedagógiájú iskolája. Főként a gyermekközpontú szemlélet jellemzi a Fogócska utcában található Kincskeresőt. Winkler Márta 500 pedagógus és pedagógusjelölt előtt mutatott be néhany gyermekjátékot és -dalt (12 önkéntes segítségével) öteleteket nyújtva a gyermeki kíváncsisággal figyelő közönségnek. Ezt követően néhány videó segítségével vezette be a résztvevőket a Kincskereső Iskola életébe, Karácsony Sándor gondolatait szemléltetve, aki szerint az iskola nem más, mint a gyermek és a tanító kapcsolata... S a gyermekközpontú iskolát talán nem is lehet másként jellemezni, mint azt a fent idézett professzor tette.

27

            Közel kell lenni a gyerekvilághoz!- hirdeti a 15 éves Jubileumi rendezvény. E 15 év igen tartalmas élményekkel és tapasztalatokkal gazdagította a pedagógusképzést. Csodálatos az, hogy e Szatmárnémeti Kihelyezett Tagozat saját születésnapját mások gazdagításával töltötte, és másként nem is kell cselekedjen egy pedagógus, mint saját örömét mások gazdagításában meglelni!            Közel lenni a gyermekhez: mindegyiket személyesen ismerni, és személyes képességeik alapján fejleszteni, hagyni, hogy saját felfedezéseik által építsenek világot, s pedagógusként „nem játszatni őket, hanem velük játszani”. Éreznie kell a gyermeknek, hogy egyedül értük vagyunk ott, hogy teljes létünk üzenetté váljon, mely hirdeti mennyire fontosak számunkra. Medernek lenni, hogy szabadon létezhessenek ezen iskolafalak között. Winkler Márta teljes életét a gyermekek nevelésére szánta, s immár 26 év Kincskereső után is örökké vidám megjelenésével sugározza a játék és a gyermekek iránti szeretetét.

31

            Ez úton is kívánunk még sok-sok életévet a BBTE Szatmárnémeti Kihelyezett Tagázatának!                 

 

                                                                       Gergely Krisztina,

                        Partiumi Keresztény Egyetem óvó- és tanítóképző szakának 1. éves hallgatója