Differenciált óvodai nevelés a szociális környezet kontextusában

Sikeresen zárult az egyetem oktatói által kidolgozott akkreditált pedagógustovábbképzés-sorozat

Szovata ovodapedkonf 2018A Magyar Kormány által indított Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége felkérésére a Partiumi Keresztény Egyetem Tanító- és óvóképző szakának oktatói 2017-ben dolgozták ki azt a hiánypótló továbbképzési programcsomagot, amelynek célja az óvodapedagógusok érzékenyítése és felkészítése a differenciált óvodai nevelésre. A Differenciált óvodai nevelés a szociális környezet kontextusában képzéscsomag koordinátora, dr. Balogh Brigitta, és kidolgozói, dr. Bartha Krisztina, dr. Bordás Andrea, Domján Katalin, valamint dr. Magyari Sára öt modulba gyűjtött elméleti keretet hoztak létre a gyakorlati alkalmazás lehetőségeit is felvázolva. 

A továbbképzések megvalósításában országszerte 54 képző vett részt, olyan tapasztalt szakemberek, akik mindennapi pedagógiai gyakorlatuk során is gyakran találkoznak, találkoztak a differenciálás kényszerével és lehetőségével, ugyanakkor megfelelő elméleti tudással is rendelkeztek. A  képzésen  Erdély-szerte 1151 pedagógus vett részt.

A képzés mind a résztvevők, mind a képzők körében nagy sikernek, elismerésnek örvendett. Erről tanúskodnak a szakmai továbbképzés értékelésének számszerű adatai és a zárókonferencia következtetései is. A Szovátán megrendezett "Szavakból mese" - Anyanyelvi nevelés az óvodában zárókonferencián dr. Bordás Andrea foglalta össze a továbbképzési program megvalósításait.